lauantai 6. lokakuuta 2012

Siitä se alkaa

Tästähän se sitten lähtee, omaksi iloksi lähinnä kirjoitella ylös mitä on saanut aikaiseksi oman taloutensa kohentamiseksi ja parantamiseksi.
Lähtökohtahan on se, että meidän talouteen kuuluu tällä hetkellä enemmän tai vähemmän viisi henkeä, kohta kuusi. Lapsia on siunaantunut neljä kaikenkaikkiaan, tai neljättä tässä odotellaan saapuvaksi. Asumme paritalossa, ei kaupungissa mutta lähimpään isoon kaupunkiin on sen 17km että ympäryskunnassa siis. Lainaa meillä on enemmän kuin tarpeeksi, ja yksi tavoitehan tässä hommassa on saada säästöön rahaa jotta voi nopeammin lyhentää lainoja pois. Meillä miehen kanssa on yhteisiä lainoja sekä molemmilla henkilökohtaisia. 
Olemme siinä mielessä onnekkaita että on osattu aina hoitaa raha-asiamme niin, ettei niistä ole negatiivisia merkintöjä missään. Ts. luottotiedot kunnossa, vaikka lainaa on niin paljon että pyörryttää. Useammalla suomalaisella kun nykyään menee niin lujaa, että merkintöjä on yhdellä jos toisella, ja ihan tuttavapiiristäkin näitä löytyy, ikävä kyllä. Mutta se ei kuulu minulle millään lailla, eikä koske omaa taloutta. 

Niin, ne tavoitteet. Koska olen tällä hetkellä jäämässä äitiyslomalle, tavoite numero yksi on kartuttaa hätävaraa. Ei pelkästään sillä, että äitiyslomalle jään, ei, kaikillahan se edes pieni hätävara pitäisi olla. Siitä ollaan yhtä montaa mieltä että paljonko se olisi, kun on kartuttajiakin. Itsellä tavoitteena olisi muutaman kuukauden lainanlyhennykset säästössä tilillä jonne ei muutoin kosketa, ellei oikeasti ole tilannetta ettei pysty lyhennyksiä maksamaan. Se on tällä hetkellä epätodennäköistä, koska miehen kanssa olemme molemmat vakityössä, aloilla joilta työ ei tekemällä lopu, ei koskaan. Mutta siksi, että siltikään ei koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sitten, kun koittaa se aurinkoinen päivä, että sillä tilillä on kahden kuukauden lainanlyhennyksiä vastaava summa, alkaa säästöjen kartuttaminen nopeampaa lainanlyhennystä varten. Tällä hetkellä miehen kanssa yhteiselle lainatilille laitamme joka kuukausi hieman ylimääräistä, mutta ne ovat sovitusti laskuihin, näihin isompiin eli vakuutuksiin, sähköön ym.

Muutama viikko takaperin aukaisin S-pankkiin bonuksienmaksutilin rinnalle säästötilin. Miehen kanssa sovittiin, että tämä on se tili, minne säästetään ja mihin ei kosketa. Meillä on tapana joka vuoden alusta kerätä s-bonukset s-pankin käyttötilille, joihin ei myöskään ole koskettu ja jouluna lahjat ostetaan niistä rahoista ja yli jää mukavasti. Nyt aukaistuani tuottotilin, siirsin aloitusrahaksi 150e bonuksista kertynyttä rahaa alkupääomaksi. Enemmänkin olisi varmasti ollut varaa tämän vuoden jo kertyneistä bonuksista laittaa, mutta joulun jälkeen sitten siirrän loput käyttötilille jääneet rahat säästöön. Tammikuussa voimme siis aloittaa uuden bonuskeräyksen.

Olen heinäkuun alusta kirjannut ylös jokaisen, ihan siis jokaisen tulon ja menon mitä henkilökohtaisesti on ollut. Jos tiputan lasten säästöön 0,50e, se on kirjattu tähän vihkoon. Tästä on ollut mielettömästi hyötyä, menot ovat pienentyneet todella huomattavasti kun jokaisen pienenkin ostoksen kirjaa ylös. Suomeksi sanottuna olen tämän uuden tavan avulla pystynyt karsimaan turhia menoja muutamassa kuukaudessa todella paljon.

Miten sitten koitan saada mahdollisimman paljon säästöön? Jokaisella, niinkuin meilläkin on ne aivan pakolliset menot jotka maksetaan palkkapäivänä ensimmäisenä. Lainanlyhennyksiin menevät rahat lainatilille jonka jälkeen laskut. Henkilökohtaisesti itsellä ei kovin montaa laskua kuussa tule, vakiona ainoastaan puhelinlasku. Vakuutuksia muutama kolmen kk:n välein. Sähkölasku 2kk:n välein. Muuta rutiinia ei oikeastaan ole palkkapäivänä. Laskujen maksun jälkeen siirtelen säästöihin rahaa, riippuen paljonko käyttötilille jää. Lisäksi minulla on jemmassa kuori, jonne kerään käteistä "pahan päivän varalle". Tästä kuoresta ei edes mies ole tietoinen. 
Minulla on lisäksi meille tarpeettomia tavaroita myynnissä huuto.netissä niinkuin varmasti monella muullakin. Kaikki nämä ylimääräiset rahat mitä näistä tavaroista tulee, menee tälle koskemattomuuden omaavalle säästötilille. Muuta pientä extratulon lähdettä en ole vielä ehtinyt kyhäämään pystyyn, rajallinen se on minunkin aikani. Ajatuksissa olisi kyllä yksi ihan hyväkin idea..

Mutta näin, tässä pohjustusta tälle alkavalle projektille. Nyt hyvin summittaisesti kerroin että lainaa on ja pitäs x-määrä rahaa kerätä. Lainojen määriä en ehkä tule paljastamaan, koska ehkä jollakin asteella häpeän niiden suuruutta. Mutta ehkä saamme vielä konkreettisia säästölukuja tänne esille, kun saan tämän blogini paremmin vauhtiin!

5 kommenttia:

  1. Kiva löytää lisää rahablogeja perhenäkökulmasta! Jään seuraamaan.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa seurailemaan, on mukava tietää että aihe kiinnostaa muitakin :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos blogistasi, tätä rupean seuraamaan!! :) Itse minun on PAKKO hätäjarruttaa talouden suhteen. Olen pahasti shoppailuriippuvainen tällä hetkellä :( Taloudessamme on minä mieheni ja lapseni. Asian pelastaa että mieheni on erittäin säästeliäs ja velaton. Minulla asuntolainaa 136000 euroa. Autolainaa meillä ei onneksi ole. Ongelmana on kulutusluotot jotka mulle on vuoden sisällä kertynyt 12500 euroa! huh. Mieheni ei ole näistä tietoinen. Eli olen tavallaan eleillyt luksuselämää nyt vuoden verran, nyt sen on loputtava sitten. Pelkään lomautusta koska työskentelen hyvin volatiililla alalla ja hidastumista näköpiirissä...Olen kyllä ollut niin vastuuton äiti. :( Olisi kiva tietää sinunkin lainasummia vertailun vuoksi. Mua auttaa se tietty että mieheni voi hätätapauksessa rientää apuun, mutta se olisi äärimmäisen nöyryyttävää. Hänellä ei sitäpaitsi ole tuloja tällä hetkellä koska ryhtyi yrittäjäksi ja elää säästöillä. Tsemppiä sinne, hienosti olet päässyt säästöissä alkuun!

    VastaaPoista
  4. Moikka, kiva saada lukijoita :)
    Meillä on miehen kanssa asuntolaina(t) yhteisiä, ootko ottanut omasi ennen kun ootte tavanneet vai kuinka laina on pelkästään sulla? Hui, kuulostaa aika isolta summalta tuo kulutusluotto. Itse saisin slaagin jos saisin selville että mies on ottanut itseltäni salaa lainaa (tosin johtuu varmasti siitä, että meillä on molemmilla jo valmiiksi aika paljon sitä lainaa ja monta erillistä).
    Kiitos tsemppauksesta, ja eiköhän saada tsempattua toisiamme eteenpäin talouden kuntoonlaitossa! Ei se ole mahdotonta, muista se! :)

    VastaaPoista
  5. Mun blogista löytyy vinkkiä miten voi helposti ainakin muutaman satasen kuussa tienailla lisää netistä. Ja kuvakin löytyy juuri tulleesta reilun 300 dollarin shekistä, jossa siis kuukauden tulot. :)

    VastaaPoista