keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Lokakuu 2012

Noniin, se on sitten lokakuun viimeinen päivä ja ensimmäistä kertaa tulot ja menot sentilleen syynissä. Tuossa laskeskellessa mietin otanko kuun rahoihin mukaan tilin saldon kuun ensimmäiseltä päivältä ja päädyin siihen että otan, koska teen laskelman aina kokonaiselta kuukaudelta joka kuun viimeinen päivä ja tämä on ensimmäinen, siksi. Tältä näytti siis minun lokakuuni:

Tilin saldo 1.10        +859,90
Tulot                   +2870,10

Lainat+asuminen         -850,-
Laskut                  -235,75
Kauppa                  -376,46
Lääkäri+apt.            -126,99
Veikkaus+ray            -42,70
Huvit                   -40,06
Sekalainen              -191,99
Säästöön                -286,45 + 200,-

Heitto k.pidossa        -4,-


+ 3730,-
- 2350,40

+ 1375,60


Sen verran analysointia kategorioista, että tulot sisältävät syyskuun viiden päivän palkan+kaikki lomarahat, 45e lapsilisää, 88e kotihoidontukea ja syntymäpäivälahjaksi saamani käteiset+lahjakortin.
Lainat ja asuminen; Vastike, asuntolainat, autolaina sekä opintolaina.
Huveihin sisältyi tässä kuussa ainoastaan yksi HopLop-käynti ja muutama Makuunireissu. Lähinnä karkkia. Sekalaisiin sitten lukeutui kaikki muu, mm. parkkimaksuja, vanhimman tytön viikkorahaa, YKSI noutokahvi (sekin sairaalassa), heh, Tiimari- ja Ikeakäynti. Ikeasta oli haettava tyttärelle lipasto että saa kaikki lelunsa johonkin siivottua pois lojumasta. Säästöosiossa tuo 200e on varattu joulukuussa maksettaviin mätkyihin. 
Laskuja tässä kuussa oli suhteellisen vähän, ei tainnut olla kun puhelinlasku, yksi vakuutusmaksu ja.. Öh. Olihan siinä kahden kuukauden sähkölaskukin. No mutta, vakiona kuukaudessa ei tule kun se pelkkä puhelinlasku. Liittymän vaihto on ensi kuussa edessä kun kytkysopimus loppuu, ja pitäisi löytää joku halpa  pakettiliittymä.

Mutta niinkuin taisin edellisellä kerralla kirjottaakin, tästä jäljellä olevasta saldosta on lainatilille vielä ennen seuraavaa rahapäivää siirrettävä 700,- tulevia lyhennyksiä varten. Nyt kun tarkemmin syynäsin tukipäivät ja lainanlyhennyspäivän, ne ovat tarkalleen ottaen samat enkä uskalla jättää sen varaan että aamulla ehdin siirtämään lainanhoitotilille rahat ennenkun ne sieltä pankki vie. Parempi siis pelata varman päälle ja siirtää jo näistä rahoista, loppujen lopuksihan se on ihan sama koska ne sinne laitan kun laitettava joka tapauksessa on.

Huuto.netistä lokakuun tuotto oli huimat 16,50e joita en tuloihin laskenut mukaan, mutta sieltä saatava tuotto menee suoraan säästötilille.

Näillä mennään, hyvältä tuo saldo omaan silmään vielä näyttää :)


maanantai 22. lokakuuta 2012

Välikatsaus lokakuun tilanteeseen

Kuukausi on mennyt rahankäytön ja sen säästämisen kanssa suhteellisen mutkattomasti, tai mukavasti. Huomaan itse, ja niin varmasti huomaa mieskin, että olen tullut pikkuhiljaa pihimmäksi ja usein kysynkin että tarvitaanko me tätä oikeasti ja miksi sen ostaisit. Monesti on ko. tuote jäänyt sitten ostamatta. Aikaisemmin kun kuittasin miehen heräteostokset lauseella senkun ostat jos haluat. Miehellä meinaan noita heräteostoksia taitaa olla enemmän kun itsellä, aikaisemminkin.

Noh, lokakuu on ollut rahan suhteen ihan mukava kuukausi. Tässä kuussahan loppui kesäloma jonka jälkeen heti perään alkoi äitiysloma. Olin varautunut huonoihin palkkatuloihin, koska kesälomarahat, ynnä muut ylimääräiset piti saada jo syyskuun tiliin mutta palkanlaskija oli hieman sählännyt ja niin jäi 3/4 kaikista lomarahoista saamatta. Loppujen lopuksi kaikki menikin paremmin kun hyvin, koska viime kuussa sain vielä suht hyvän tilin, ja tämän kuun tiliin olisi tullut ainoastaan viiden päivän palkka, minkä ehdin syyskuun alussa olemaan töissä. Ei olisi paljoa hihkuttu, varsinkin kun nyt laskin että varsinaisten rahapäivien välillä loka-marraskuussa on 6 viikkoa. Huh. Että kiitos palkanlaskijalle että sähläsit. Tämän kuun alussa sain siis lomarahat, talviloman otin rahana, lomalta paluurahat ja syyskuun minimaalisen palkan. Mutta rahaa tuli enemmän kun normitiliin yleensä, aika paljonkin. Tästä lähin ainakin vuodeksi joudun heittämään hyvästit palkkaerittelyille ja -tuloille. Äitiyspäiväraha tosin ei onneksi ole huonoimmasta päästä sentään.

Tässä kuussa ei ole edes niitä yllättäviä menoja tullut muutakun yksi nuoremman lapsen lääkärikäynti, siitäkin saa osan vakuutuksista takaisin kunhan ne loppuvuodesta laitan menemään kaikki kerralla. Säästöön on mennyt ihan mukava summa, tykkään tiputellen laittaa rahaa sekä säästötilille että käteissäästöihin. Lisäksi tiputtelen kolikoita lasten ja omaan säästölippaaseen aina kun niitä lompakkoon kertyy. Omiin säästöihin on tähän mennessä kuuta mennyt 250e. Käyttötililtä voisin huolettomasti siirtää toisen mokoman S-pankin säästötilille, mutta ennen Kelan ensimmäistä äitiyspäivärahaa, pidän ne toistaiseksi käyttötilillä koska jos tulee jotakin, kantti ei sitten kestä sieltä siirtää takaisin. Sitäpaitsi, huomasinkin juuri että lainanlyhennykset menevät päivää ennen kun Kelan rahat edes tulevat, joten säästöön laitetaan siis vasta päivärahoista.
Huvituksiinkin olen tuhlannut jopa n. 30e kun kävin lasten kanssa Hoplopissa viime viikonloppuna. Itselle siinä syyslomaruuhkassa hikoillessa ei ollut mitään huvittavaa, mutta pääasia että lapset nauttivat. Omiin hömpötyksiin on mennyt tämän kuun aikana ehkä noin 10e, kun tykkään sillon tällön laittaa pelikoneisiin muutaman kolikon. Pienetkin voitot otan ulos mutta eiköhän ne pidemmällä tähtäimellä omansa pois ota ne vehkeet, että noin kymppi miinuksella sen asian suhteen. Kuun lopussa vasta teen tarkemmat laskelmat mitän on mennyt mihinkin.
Pienen lisän tuloihin lokakuussa tekee oma syntymäpäivä. Isäni ei oikein ole lahjanostajatyyppiä, joten kortin välissä tulee usein muutama seteli. Niin tänäkin vuonna, ja anoppikaan ei ollut keksinyt mitään koska itse en osannut sanoa mitä tällä hetkellä tarvisin ja sain lahjakortin S-ryhmälle. Kaikkiaan siis 120e "ylimääräistä" näistä. Huuto.net on tuottanut pikkusummia, mutta näistä sitten kuukauden lopussa lisää.

Yhteenvetona olen siis tyytyväinen kuukauden kulkuun ja tilin tilanteeseen. Huomaan kyllä kirjanpidossani muutamia kohtia joista pystyisin vieläkin nipistämään. Tarkoittaen lähinnä näitä turhia pelikone-kohtia, mutta se, että haluanko aivan kaikesta luopua, ainakaan ihan kerralla, on eri asia. Pelaamista olen vähentänyt huomattavasti, jossakin vaiheessa laitoin huolettomasti muutamia kymppejäkin kerralla, ja tällä hetkellähän puhutaan muutamasta eurosta per pelikerta. Peliongelmainen en toki koskaan ole ollut. Luoja kiitos siitä.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Alanvaihto käy silloin tällöin mielessä...

Olen pitkän aikaa jo miettinyt alanvaihtoa, tai oikeammin sanottuna leikkinyt tällä ajatuksella. Opiskelisi, sanoisi itsensä irti nykyisestä duunista ja alottaisi uuden. Mutta, helpommin sanottu kuin tehty. 
Nettipalstoilta, lehdistä, telkkarista ja oikeastaan joka tuutista lukee ja kuulee kuinka työtä on niin vaikea saada ja löytää ja kun yksinkertaisesti ei vaan ole. Ja jos onkin, niin pätkähommaa eikä missään nimessä minkäänlaista vakituista. Itselle tämä on suhteellisen vaikeaa käsittää, yksistään sen takia, että opiskellessa nykyistä alaa sain opiskelun ohelle duunia ensimmäisestä paikasta tasan suullisesti kysymällä puoliksi vitsillä heittäen. Nyt, 7 vuotta myöhemmin, olen saman firman palveluksessa edelleen, toisessa toimipisteessä ja vakituisena. Työnantaja on yksityinen, reilu, kaikki hoidetaan lain pykälien mukaan ja palkankin olen aina saanut ajallaan ja oikein. Eikä se palkkakaan ole edes huonoimmasta päästä. Nyt sitten mietitään että hullu, miksi haluat vaihtaa alaa, tai oikeastaan työpaikkaa...
Sinkulle ja varsinkin lapsettomalle tämä duuni sopii vallan mainiosti, niinkun olin itsekin molempia näitä aloittaessani työt. Nyt kun on perhe, on se alanvaihtokin alkanut enemmän pyöriä mielessä. Mutta kynnys siihen tulee olemaan todella suuri, sitten kun, tai JOS, tämän aion toteuttaa. Tietenkin tähän menee vielä vuosia, nythän aloittelen jälleen äitiyslomaa ja opiskellakin sitten uusi ala pitäisi.. Toki voisin myös vaihtaa tällä alalla sopivampaan työpaikkaan, mutta myös kynnys tämän työnantajan palveluksesta lähtemisestä on todella korkea. Ja jos tästä duunista lähden, vaihdan samantien koko alaa. 

Mikä sitten kiinnostaisi. Minullahan on alla kaksi eri tutkintoa, ammatillisia molemmat. Peruskoulun jälkeen kävin kauppaoppilaitoksen joka edesauttaisi yhtä tämänhetkistä mielenkiinnon kohdetta joka on palkanlaskenta. Rahasta kiinnostuneena tämä voisi olla looginen valinta, mutta ironista kyllä, taloushallinto oli kaikkien aikojen surkein aineeni koko kolmen vuoden aikana. Matematiikka hyvänä kakkosena. Mutta voi kuinka sitä kymmenen vuoden aikana kasvaakaan ja ne elämänarvot ja kiinnostuksen kohteet muuttuvatkaan. Nyt siis harkinnassa iltakursseina (samassa koulussa) taloushallinto ja kirjanpito. Toki mietin samalla muitakin vaihtoehtoja ja kiirehän tässä ei omassa tilanteessani mihinkään suuntaan vielä ole. 

Mutta vaikka tämänhetkinen työpaikka ei täysin unelma perheelliselle olekaan, olenko hullu jos opiskelen ja irtisanon itseni varmasta vakipaikasta? Opiskelussa sinänsä työn ohessa ei mitään vikaa ole, päinvastoin, jos vaan aika ja jaksaminen perheen ja oman työn jälkeen riittää. Olen kuitenkin aina ollut se varmanpäälle pelaaja.

lauantai 6. lokakuuta 2012

Siitä se alkaa

Tästähän se sitten lähtee, omaksi iloksi lähinnä kirjoitella ylös mitä on saanut aikaiseksi oman taloutensa kohentamiseksi ja parantamiseksi.
Lähtökohtahan on se, että meidän talouteen kuuluu tällä hetkellä enemmän tai vähemmän viisi henkeä, kohta kuusi. Lapsia on siunaantunut neljä kaikenkaikkiaan, tai neljättä tässä odotellaan saapuvaksi. Asumme paritalossa, ei kaupungissa mutta lähimpään isoon kaupunkiin on sen 17km että ympäryskunnassa siis. Lainaa meillä on enemmän kuin tarpeeksi, ja yksi tavoitehan tässä hommassa on saada säästöön rahaa jotta voi nopeammin lyhentää lainoja pois. Meillä miehen kanssa on yhteisiä lainoja sekä molemmilla henkilökohtaisia. 
Olemme siinä mielessä onnekkaita että on osattu aina hoitaa raha-asiamme niin, ettei niistä ole negatiivisia merkintöjä missään. Ts. luottotiedot kunnossa, vaikka lainaa on niin paljon että pyörryttää. Useammalla suomalaisella kun nykyään menee niin lujaa, että merkintöjä on yhdellä jos toisella, ja ihan tuttavapiiristäkin näitä löytyy, ikävä kyllä. Mutta se ei kuulu minulle millään lailla, eikä koske omaa taloutta. 

Niin, ne tavoitteet. Koska olen tällä hetkellä jäämässä äitiyslomalle, tavoite numero yksi on kartuttaa hätävaraa. Ei pelkästään sillä, että äitiyslomalle jään, ei, kaikillahan se edes pieni hätävara pitäisi olla. Siitä ollaan yhtä montaa mieltä että paljonko se olisi, kun on kartuttajiakin. Itsellä tavoitteena olisi muutaman kuukauden lainanlyhennykset säästössä tilillä jonne ei muutoin kosketa, ellei oikeasti ole tilannetta ettei pysty lyhennyksiä maksamaan. Se on tällä hetkellä epätodennäköistä, koska miehen kanssa olemme molemmat vakityössä, aloilla joilta työ ei tekemällä lopu, ei koskaan. Mutta siksi, että siltikään ei koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sitten, kun koittaa se aurinkoinen päivä, että sillä tilillä on kahden kuukauden lainanlyhennyksiä vastaava summa, alkaa säästöjen kartuttaminen nopeampaa lainanlyhennystä varten. Tällä hetkellä miehen kanssa yhteiselle lainatilille laitamme joka kuukausi hieman ylimääräistä, mutta ne ovat sovitusti laskuihin, näihin isompiin eli vakuutuksiin, sähköön ym.

Muutama viikko takaperin aukaisin S-pankkiin bonuksienmaksutilin rinnalle säästötilin. Miehen kanssa sovittiin, että tämä on se tili, minne säästetään ja mihin ei kosketa. Meillä on tapana joka vuoden alusta kerätä s-bonukset s-pankin käyttötilille, joihin ei myöskään ole koskettu ja jouluna lahjat ostetaan niistä rahoista ja yli jää mukavasti. Nyt aukaistuani tuottotilin, siirsin aloitusrahaksi 150e bonuksista kertynyttä rahaa alkupääomaksi. Enemmänkin olisi varmasti ollut varaa tämän vuoden jo kertyneistä bonuksista laittaa, mutta joulun jälkeen sitten siirrän loput käyttötilille jääneet rahat säästöön. Tammikuussa voimme siis aloittaa uuden bonuskeräyksen.

Olen heinäkuun alusta kirjannut ylös jokaisen, ihan siis jokaisen tulon ja menon mitä henkilökohtaisesti on ollut. Jos tiputan lasten säästöön 0,50e, se on kirjattu tähän vihkoon. Tästä on ollut mielettömästi hyötyä, menot ovat pienentyneet todella huomattavasti kun jokaisen pienenkin ostoksen kirjaa ylös. Suomeksi sanottuna olen tämän uuden tavan avulla pystynyt karsimaan turhia menoja muutamassa kuukaudessa todella paljon.

Miten sitten koitan saada mahdollisimman paljon säästöön? Jokaisella, niinkuin meilläkin on ne aivan pakolliset menot jotka maksetaan palkkapäivänä ensimmäisenä. Lainanlyhennyksiin menevät rahat lainatilille jonka jälkeen laskut. Henkilökohtaisesti itsellä ei kovin montaa laskua kuussa tule, vakiona ainoastaan puhelinlasku. Vakuutuksia muutama kolmen kk:n välein. Sähkölasku 2kk:n välein. Muuta rutiinia ei oikeastaan ole palkkapäivänä. Laskujen maksun jälkeen siirtelen säästöihin rahaa, riippuen paljonko käyttötilille jää. Lisäksi minulla on jemmassa kuori, jonne kerään käteistä "pahan päivän varalle". Tästä kuoresta ei edes mies ole tietoinen. 
Minulla on lisäksi meille tarpeettomia tavaroita myynnissä huuto.netissä niinkuin varmasti monella muullakin. Kaikki nämä ylimääräiset rahat mitä näistä tavaroista tulee, menee tälle koskemattomuuden omaavalle säästötilille. Muuta pientä extratulon lähdettä en ole vielä ehtinyt kyhäämään pystyyn, rajallinen se on minunkin aikani. Ajatuksissa olisi kyllä yksi ihan hyväkin idea..

Mutta näin, tässä pohjustusta tälle alkavalle projektille. Nyt hyvin summittaisesti kerroin että lainaa on ja pitäs x-määrä rahaa kerätä. Lainojen määriä en ehkä tule paljastamaan, koska ehkä jollakin asteella häpeän niiden suuruutta. Mutta ehkä saamme vielä konkreettisia säästölukuja tänne esille, kun saan tämän blogini paremmin vauhtiin!